REF: KM2403-0036
Módositva: 2024-03-10
Cím: Csemperagasztók tipus jelölései? Használata?
Cikk:
Csemperagasztó típusok:

A csemperagasztó olyan habarcs, aminek alapjául cement vagy mügyanta szolgál. Általában por, amihez homokot és más adalékokat adnak a készítök, csak vízzel kell összekeverni a használat elött. Vannak kétkomponensü változatok is ezeket hanyagoljuk. A kiszerelés általában 25 kg-os zsákokban érdemes vásárolni mivel a kisebb kiszerelés sem arányában olcsóbb.

Csomagoláson jelölések vannak:
C: cement kötésű csemperagasztó. Ebből kapható normál, vagyis „1”, illetve fokozott tapadású, tehát „2” kivitel.
D: diszperziós ragasztó, R: reaktív gyantákon alapuló ragasztó, amiket csak speciális esetekben alkalmaznak.
F: gyorskötésű csemperagasztó.
T: csökkentett, 1 mm-től kisebb megcsúszás hajlammal rendelkező kivitel. Fentről lefelé való burkoláshoz ajánlott.
E: 30-40 perces, elnyújtott száradási idővel rendelkező ragasztó, a lassúbb munkákhoz.
S: Alakváltozásra képes vagy flexibilis ragasztó. Az S1 kisseb, az S2 nagyobb alakváltozásra alkalmas kivitel.

A csomagolásokon tehát ilyen jelölések olvashatóak, például:
C2TES1, ami a sötét színű, nagyméretű burkolólapokhoz szükséges
C2TES2 már extrém igénybevételnek kitett csempelapokhoz is jó

Átlagosan 8 óra után már rá lehet lépni a legtöbb felületre, de minimum 24 órát várni kell a terhelésig. A teljes terhelhetőség pedig több napot is igénybe vehet.

Kültéri csemperagasztó
A csemperagasztó használata, függ milyen anyagú lapot és hová kell lerakni. Döntő tényező a felületek minősége. A beton jobban szívja a nedvességet. A csempéknél meghatározó a szín, a méret, a súly és az alapanyag,a külső körülmények (fedett vagy nyitott, kül- vagy beltéri részekről van szó), a terhelés. Flexibilis ragasztóvan szükség, amikor a napsugárzás éri a felületet, pl. sötét színűt így akár +60 ℃ is lehet a felület hőmérséklete.

Bekeverése.
Kb. 1 kg cementkötésű ragasztóhoz 0,3-0,5 l vízre.Vízbe a ragasztó és nem fordítva! Kézzel vagy géppel kell bekeverni, majd 10-15 perces szünet után újra átkeverni. 2-5 kg ragasztóra van szükség négyzetméterenként.

Csemperagasztó vastagsága
Nagyméretű lapoknál kb 1 cm vastagon kell felhordani a csemperagasztót.  A jobb tapadás érdekében, az alap felületet, és a csempe hátoldalát is fontos megkenni, ezzel növelve a tapadást.

Lapszintező rendszer
A lapszintező rendszernek 3 része van. A fugakereszteket helyettesítő talprészen van egy füll, amibe a szintező ék megy. Ez biztosítja, hogy a lapok egymással tökéletesen egyvonalban legyenek, illetve, hogy a burkolási folyamat során és a száradás időtartama alatt se történjen elmozdulás. Az állítható, műanyag burkolattal ellátott fém szorítófogó a fali csempék felhelyezésénél szükséges, a megfelelő egyenletesség kialakítása érdekében. A kis- és nagyméretű burkolóelemek lefektetésénél a lapszintező rendszerrel teljesen sík és egyenletes felület alakítható ki. Léteznek többször használható szintező rendszerek ezeknél pl. csavaros megoldással rögzítik a lapokat egymáshoz utólag a rendszer teljesen eltávolítható és újra felhasználható.  

Létrehozva: 2024-03-10